Casa do Gerês

Gerês house is located on a steep slope in the Caniçada Valley where there was a small house and a stream. The existing building was located in an upper level of the land eventually liable to small landslides, which determined its demolition and the relocation of the new construction.

The new construction relates with the land in a very spontaneous way, taking advantage of its steep slope, of the small stream and of the privileged view over the landscape. The access to the house is made from the upper level, ensuring a full view over the lot and over the building that fits on the ground like a rock. However, it’s inside the house where the visual range allows us to (re)discover the land below, characterized by the irregular stream’s route that results in a small lake at the lower level.

The new construction is not looking for a conventional program, but rather large, functional and multipurpose spaces, where pleasure and work are mixed. The social space of the house assumes special relevance, materialized in a large central living room which extends to the outside through a large terrace. The kitchen and services are arranged on the same floor of the living room and the most intimate program comes at a second level, relating with the first one in the form of a mezzanine.

Location | Gerês, Portugal

Construction | Completed

Building Area | 273 m²

Client | Private

Photography | © NUDO

The World’s Most Extraordinary Homes S02E01 Portugal | Casa OTIIMA