Casa FO

Joane | Portugal

NO TERRENO EXISTIA UM ANTIGO CELEIRO, DO QUAL SE APROVEITAM PARA A NOVA CONSTRUÇÃO AS PAREDES E A EIRA EXISTENTE NO EXTERIOR, AMBAS EM PEDRA.A HABITAÇÃO ESTRUTURA-SE EM DOIS PISOS QUE COMUNICAM ATRAVÉS DE UMA CAIXA DE ESCADAS: NO PISO TÉRREO ORGANIZA-SE A SALA DE ESTAR/JANTAR, A COZINHA (ORIENTADA A NASCENTE) E UM VOLUME CENTRAL, ENTRE OS DOIS ESPAÇOS ANTERIORES, ONDE SE INSEREM UMA CASA DE BANHO, UMA DESPENSA DE APOIO À COZINHA E AINDA A CAIXA DE ESCADAS; NO PISO SUPERIOR DISPÕEM-SE DOIS QUARTOS SIMÉTRICOS, ORIENTADOS A NASCENTE E COM UMA CASA DE BANHO COMUM, E UMA SUITE, À QUAL SE ACEDE A PARTIR DE UM PERCURSO INVERSO AOS DOIS QUARTOS. O DESENHO DA SUITE E DO PERCURSO PERMITE O RASGAMENTO DE UM PÁTIO INTERIOR QUE SE ABRE A NORTE.NO TERRENO DISPÕEM-SE TRÊS ESTRUTURAS DE APOIO À HABITAÇÃO PROPRIAMENTE DITA: UMA GARAGEM, UMA LAVANDARIA E UM PÁTIO ABERTO QUE OCUPA O ESPAÇO COMPREENDIDO ENTRE OS DOIS VOLUMES ANTERIORES E QUE PERMITE O SEU ATRAVESSAMENTO.

ON THE LAND THERE WAS AN OLD BARN, FROM WHICH THE WALLS AND THE EXISTING EIRA ARE EXERVED, BOTH IN STONE, FOR THE NEW CONSTRUCTION.THE HOUSING IS STRUCTURED IN TWO FLOORS THAT COMMUNICATE THROUGH A BOX OF STAIRS: ON THE GROUND FLOOR ORGANIZED THE LIVING ROOM / DINING ROOM, THE KITCHEN (ORIENTED FROM THE SOURCE) AND A CENTRAL VOLUME, BETWEEN THE TWO PREVIOUS AREAS, INSERT A BATHROOM, A PANEL IN SUPPORT TO THE KITCHEN AND STILL THE BOX OF STAIRS; ON THE UPPER FLOOR TWO SYMMETRIC BEDROOMS ARE ORIENTED WITH A COMMON BATHROOM, AND A SUITE, WHICH IS ACCESSED FROM A ROUTE INVERSE TO THE TWO ROOMS. THE DESIGN OF THE SUITE AND THE ROUTE ALLOWS THE TEARING OF AN INTERIOR COURTYARD THAT OPENS NORTH. ON THE GROUND THREE STRUCTURES OF SUPPORT FOR THE PROPERTY DIVIDED ARE AVAILABLE: A GARAGE, A LAUNDRY AND AN OPEN COURTYARD THAT OCCURS THE SPACE UNDERSTANDING THE TWO PREVIOUS VOLUMES AND ALLOWING THEIR CROSSING.