Casa Lavra

Matosinhos | Portugal

A CASA LAVRA LOCALIZA-SE NA ZONA COSTEIRA DE LAVRA, NA TRANSIÇÃO ENTRE A ÁREA MAIS URBANIZADA E A ENVOLVENTE AGRÍCOLA.

A FORMA ESTREITA E ALONGADA DO LOTE SUGERE UMA IMPLANTAÇÃO INUSITADA. PARA TIRAR O MÁXIMO PARTIDO DA LARGURA DO TERRENO, A CONSTRUÇÃO ENCOSTA-SE NO SEU LIMITE, DO LADO DIREITO, LIBERTANDO UM ESPAÇO VERDE CONTÍNUO NO LIMITE OPOSTO QUE ACOMPANHA A CASA E QUE SE RELACIONA COM AS ZONAS COMUNS ATRAVÉS DE PÁTIOS E PLATAFORMAS EXTERIORES.

A CASA RESULTA ASSIM NUMA SUCESSÃO LONGITUDINAL DE ESPAÇOS, DESDE A GARAGEM, ATRAVESSANDO AS ZONAS SOCIAIS DA CASA E CULMINANDO NA PISCINA, NO LIMITE DO TERRENO E SOBRANCEIRA AO JARDIM, NUMA ZONA ONDE NÃO ERA POSSÍVEL CONSTRUIR.

CASA LAVRA IS LOCATED IN THE PORTUGUESE COASTAL AREA OF LAVRA, IN THE TRANSITION BETWEEN THE MOST URBANIZED AREA AND THE AGRICULTURAL SURROUNDINGS.

THE NARROW AND ELONGATED SHAPE OF THE LOT SUGGESTS AN UNUSUAL IMPLANTATION. TO TAKE FULL ADVANTAGE OF THE WIDTH OF THE LAND, THE BUILDING LEANS AGAINST ITS LIMIT, ON THE RIGHT SIDE, RELEASING A CONTINUOUS GREEN SPACE ON THE OPPOSITE BOUNDARY THAT ACCOMPANIES THE HOUSE AND WHICH RELATES TO COMMON AREAS THROUGH PATIOS AND OUTSIDE PLATFORMS.

THE HOUSE RESULTS IN A LONGITUDINAL SUCCESSION OF SPACES, FROM THE GARAGE, CROSSING THE SOCIAL AREAS OF THE HOUSE AND CULMINATING IN THE POOL, AT THE EDGE OF THE LAND AND OVERLOOKING THE GARDEN, IN AN AREA WHERE IT WAS NOT POSSIBLE TO BUILD.

Fotografia drone  Drone photography: ©JBJC Arquitectura Paisagista