Casa na Caniçada

Gerês | Portugal

O PROJECTO “CASA NA PRAÇA MOUZINHO DE ALBUQUERQUE” REPRESENTA A MATERIALIZAÇÃO DE UM EXERCÍCIO DE ORGANIZAÇÃO ESPACIAL NO INTERIOR DE UM LOTE URBANO DE CONFIGURAÇÃO COMPLEXA. A LOCALIZAÇÃO DO EDIFÍCIO - NUMA DAS PRINCIPAIS PRAÇAS DO CENTRO HISTÓRICO DA CIDADE DE BRAGA, EM PORTUGAL - DETERMINOU A OPÇÃO DE PRESERVAR A VOLUMETRIA E FACHADAS EXISTENTES, BEM COMO ALGUNS ELEMENTOS CARACTERÍSTICOS NO INTERIOR. PROCUROU-SE ASSIM RESPONDER A UM PROGRAMA FAMILIAR DEVIDAMENTE AJUSTADO ÀS NECESSIDADES ESPACIAIS E ÀS COMODIDADES EXIGIDAS ACTUALMENTE, ENCONTRANDO NA VOLUMETRIA EXISTENTE UM MOTIVO (E NÃO UMA CONDICIONANTE) NO QUE DIZ RESPEITO À DISTRIBUIÇÃO E DESENHO DOS ESPAÇOS.

NO LOGRADOURO SURGE UMA NOVA CONSTRUÇÃO QUE SE LIBERTA DA LINGUAGEM FORMAL E PLÁSTICA DO EXISTENTE, ASSUMINDO SIMULTANEAMENTE UM GESTO DE RUPTURA E DE CONTINUIDADE COM O EDIFÍCIO EXISTENTE, ATRAVÉS DO PROLONGAMENTO DO MATERIAL DO PAVIMENTO E DA FACHADA TARDOZ.

THE PROJECT “CASA NA PRAÇA MOUZINHO DE ALBUQUERQUE" REPRESENTS THE MATERIALIZATION OF AN EXERCISE OF SPATIAL ORGANIZATION WITHIN AN URBAN PLOT WITH A COMPLEX CONFIGURATION. THE LOCATION OF THE BUILDING - IN ONE OF THE MAIN SQUARES IN THE HISTORIC CENTER OF BRAGA, IN PORTUGAL - DETERMINED THE OPTION TO PRESERVE THE EXISTING VOLUME AND FAÇADES, AND ALSO SOME CHARACTERISTIC ELEMENTS INSIDE. THE INTERVENTION FOCUSED ON ACCOMMODATING A FAMILY PROGRAM PROPERLY ADJUSTED TO THE SPATIAL NEEDS AND FACILITIES THAT ARE CURRENTLY REQUIRED, FINDING IN THE EXISTING VOLUMETRY A REASON (NOT A CONDITION) FOR THE DISTRIBUTION AND DESIGN OF THE SPACES.

AT THE BACK OF THE PLOT, A NEW CONSTRUCTION APPEARS THAT FREES ITSELF FROM THE FORMAL AND PLASTIC LANGUAGE OF THE EXISTING ONE, SIMULTANEOUSLY ASSUMING A GESTURE OF RUPTURE AND CONTINUITY WITH THE EXISTING BUILDING, BY EXTENDING THE MATERIAL OF THE FLOOR AND THE BACK FACADE.