Casas Alcaide

Braga | Portugal

O PROJECTO CASAS ALCAIDE LOCALIZA-SE NO CENTRO HISTÓRICO DA CIDADE DE BRAGA. O EDIFÍCIO É COMPOSTO POR CINCO PISOS, QUATRO DELES ACIMA DA COTA DA SOLEIRA E DESTINADOS A APARTAMENTOS QUE VARIAM ENTRE AS TIPOLOGIAS T1 E T4.

A FACHADA PRINCIPAL FOI PRESERVADA, ATRAVÉS DA SUA RECONSTRUÇÃO COM ALGUNS DOS ELEMENTOS ORIGINAIS, CONJUGADOS COM NOVOS ELEMENTOS – NOMEADAMENTE OS VÃOS, DEVIDO À NECESSIDADE DA DEMOLIÇÃO INTEGRAL DOS EXISTENTES. O INTERIOR DO EDIFÍCIO, A FACHADA POSTERIOR E A COBERTURA ASSUMEM UMA LINGUAGEM MAIS CONTEMPORÂNEA, MATERIALIZADA NAS SOLUÇÕES CONSTRUTIVAS E MATERIAIS UTILIZADOS E ADEQUADA ÀS NOVAS NECESSIDADES DE USOS.

NO PISO TÉRREO, PARA ALÉM DOS ÁTRIOS COMUNS QUE DÃO ACESSO AO ELEVADOR, ÀS ESCADAS E A ALGUMAS DAS FRACÇÕES, EXISTEM AINDA LOGRADOUROS PERTENCENTES A CADA UMA DAS FRACÇÕES QUE CONFRONTAM O TROÇO DA MURALHA EXISTENTE. NO PISO ABAIXO DA COTA DA SOLEIRA, ONDE SE LOCALIZA A GARAGEM, EXISTE UM IMPORTANTE ACHADO ARQUEOLÓGICO QUE FOI PRESERVADO E INTEGRADO NO PROJECTO, NÃO APENAS COMO FORMA DE O DIGNIFICAR, MAS TAMBÉM COMO ELEMENTO QUE VALORIZA O ÁTRIO EXISTENTE NESTE PISO E A PRÓPRIA INTERVENÇÃO.

THE PROJECT CASAS ALCAIDE IS LOCATED IN THE HISTORIC CENTER OF THE CITY OF BRAGA. THE BUILDING CONSISTS OF FIVE FLOORS, FOUR OF THEM ABOVE THE THRESHOLD LEVEL WITH APARTMENTS THAT VARY BETWEEN T1 AND T4 TYPOLOGIES.

THE MAIN FACADE WAS PRESERVED, THROUGH ITS RECONSTRUCTION WITH SOME OF THE ORIGINAL ELEMENTS, COMBINED WITH NEW ELEMENTS – NAMELY THE SPANS, DUE TO THE NEED FOR THE COMPLETE DEMOLITION OF THE EXISTING ONES. THE INTERIOR OF THE BUILDING, THE REAR FACADE AND THE ROOF ASSUME A MORE CONTEMPORARY LANGUAGE, MATERIALIZED IN THE CONSTRUCTION SOLUTIONS AND MATERIALS USED AND ADAPTED TO THE NEW NEEDS OF USES.

ON THE GROUND FLOOR, IN ADDITION TO THE COMMON ATRIUMS THAT PROVIDE ACCESS TO THE ELEVATOR, THE STAIRS AND SOME OF THE APARTMENTS, THERE ARE ALSO PATIO AREAS BELONGING TO EACH OF THE APARTMENTS THAT CONFRONT THE EXISTING WALL SECTION. ON THE FLOOR BELOW THE THRESHOLD, WHERE THE GARAGE IS LOCATED, THERE IS AN IMPORTANT ARCHAEOLOGICAL FIND THAT HAS BEEN PRESERVED AND INTEGRATED INTO THE PROJECT, NOT ONLY AS A WAY TO DIGNIFY IT, BUT ALSO AS AN ELEMENT THAT VALUES THE ATRIUM ON THIS FLOOR AND THE INTERVENTION ITSELF.