Centro Cultural do Cariri

Cariri | Brasil

O CENTRO CULTURAL CARIRI É UM PROJECTO DE REQUALIFICAÇÃO ARQUITECTÓNICA E URBANA, LOCALIZADO NA PARCELA ONDE, EM 1945, FOI CONSTRUÍDO O SEMINÁRIO DA SAGRADA FAMÍLIA - UM CENTRO DE FORMAÇÃO RELIGIOSA QUE SERVIA A CIDADE DO CRATO. NO INÍCIO DA DÉCADA 70, A UNIDADE DE ENSINO RELIGIOSO DÁ LUGAR AO HOSPITAL MANOEL DE ABREU, QUE SERVIA TANTO O BAIRRO DO SEMINÁRIO COMO OS MUNICÍPIOS VIZINHOS E CIDADES DE OUTROS ESTADOS. O HOSPITAL FECHA PARCIALMENTE EM 2014, COM O EDIFÍCIO JÁ EM ELEVADO ESTADO DE DEGRADAÇÃO.

A PROPOSTA CENTROU-SE NA CONVERSÃO DOS 58.000 M2 DE TERRENO NUM GRANDE PARQUE CULTURAL, INTEGRANDO O EDIFÍCIO EXISTENTE DO HOSPITAL COMO VOLUME PRINCIPAL - ONDE SE LOCALIZAM AS SALAS DE EXPOSIÇÕES E O PROGRAMA COMPLEMENTAR - E PROPONDO DUAS NOVAS CONSTRUÇÕES - O TEATRO E O PLANETÁRIO - BEM COMO ALGUNS EQUIPAMENTOS LÚDICOS E DESPORTIVOS INCORPORADOS NO DESENHO DO PARQUE.

OS ARRANJOS EXTERIORES FUNCIONAM COMO ELEMENTO ORGANIZADOR DO PROJECTO. OS DOIS GRANDES EIXOS PROPOSTOS FORMAM ENTRE SI UMA CRUZ E O PAVIMENTO ASSUME A TONALIDADE DA PEDRA EXISTENTE NO LUGAR. ESTE GESTO, PARA ALÉM DE DISCIPLINAR O CONJUNTO, PERMITE RELACIONAR AS CONSTRUÇÕES NOVAS COM O EDIFÍCIO CENTRAL DO ANTIGO HOSPITAL.

O TEATRO LOCALIZA-SE NUM DOS EXTREMOS DO EIXO TRANSVERSAL E É COMPOSTO POR SEIS PISOS. OCUPA O LUGAR DE UMA CONSTRUÇÃO PRECÁRIA, ADJACENTE À CONSTRUÇÃO PRINCIPAL, E LIGA-SE A ESTA ATRAVÉS DE UMA PONTE PEDONAL, EVIDENCIANDO CLARAMENTE A CONSTRUÇÃO NOVA DA EXISTENTE.

O PLANETÁRIO LOCALIZA-SE NO EXTREMO DO EIXO LONGITUDINAL, JUNTO A UMA SEGUNDA ENTRADA DO PARQUE, PERTO DO RIO GRANGEIRO. A SUA LOCALIZAÇÃO PERMITE APROXIMAR ALGUM PROGRAMA DO CENTRO DO PARQUE, VALORIZANDO AO MESMO TEMPO A RELAÇÃO ENTRE O CENTRO URBANO E A MARGEM DO RIO.

CENTRO CULTURAL CARIRI IS AN ARCHITECTURAL AND URBAN REQUALIFICATION PROJECT, LOCATED IN THE PLOT WHERE THE SAGRADA FAMÍLIA SEMINAR WAS BUILT IN 1945 - A RELIGIOUS TRAINING CENTER THAT SERVED THE CITY OF CRATO, IN BRAZIL. AT THE BEGINNING OF THE 70S, THE RELIGIOUS TEACHING UNIT STARTED TO FUNCTION AS HOSPITAL MANOEL DE ABREU, THAT SERVED BOTH THE SEMINARY NEIGHBORHOOD, NEARBY MUNICIPALITIES AND CITIES OF OTHER STATES. THE HOSPITAL IS PARTIALLY CLOSED IN 2014, WITH THE BUILDING ALREADY IN A HIGH STATE OF DISREPAIR.

THE PROPOSAL FOCUSED ON CONVERTING THE 58,000 M2 OF LAND INTO A LARGE CULTURAL SPACE, INTEGRATING THE EXISTING BUILDING AS THE MAIN VOLUME - WHERE ARE LOCATED THE EXHIBITION ROOMS AND THE COMPLEMENTARY PROGRAM - AND PROPOSING TWO NEW BUILDINGS - THE THEATER AND THE PLANETARIUM - AS WELL AS SOME RECREATIONAL AND SPORTS EQUIPMENT INCORPORATED IN THE DESIGN OF THE PARK.

THE EXTERIOR ARRANGEMENTS FUNCTION AS AN ORGANIZING ELEMENT FOR THE PROJECT. THE TWO LARGE AXES PROPOSED FORM A CROSS BETWEEN THEMSELVES AND THE PAVEMENT TAKES ON THE TONE OF THE LOCAL STONE. THIS GESTURE, IN ADDITION TO DISCIPLINING THE ENSEMBLE, MAKES IT POSSIBLE TO RELATE THE NEW CONSTRUCTIONS TO THE CENTRAL BUILDING OF THE OLD HOSPITAL.

THE THEATER IS LOCATED AT ONE END OF THE TRANSVERSAL AXIS AND CONSISTS OF SIX FLOORS. IT OCCUPIES THE PLACE OF A PRECARIOUS CONSTRUCTION, ADJACENT TO THE MAIN CONSTRUCTION, AND IS CONNECTED TO IT THROUGH A PEDESTRIAN BRIDGE, HIGHLIGHTING THE NEW CONSTRUCTION IN RELATION TO THE EXISTING ONE.

THE PLANETARIUM IS LOCATED AT THE END OF THE LONGITUDINAL AXIS, NEXT TO A SECOND ENTRANCE TO THE PARK, CLOSE TO THE GRANGEIRO RIVER. ITS LOCATION ALLOWS TO APPROACH SOME OF THE PROGRAM FROM THE CENTER OF THE PARK, WHILE VALUING THE RELATIONSHIP BETWEEN THE URBAN CENTER AND THE RIVER BANK.

Carvalho Araújo (Arquiteto) | Tiago Santana (Assessor) | Zé Ailton (Prefeito do Crato) | Fabiano Piúba (Secretaria de Cultura) | Dane de Jade (Coordenadora Regional do Escritório da Secult) | Florisval Coriolano (Presidente da Câmara Municipal) | Paulo Linhares (Assessor)