Refúgio na Montaria

Viana do Castelo | Portugal

O REFÚGIO NA MONTARIA LOCALIZA-SE NUM TERRENO ÍNGREME, NO LIMITE DA ALDEIA, COM UMA VISTA PRIVILEGIADA SOBRE A SERRA D’ARGA. A CONSTRUÇÃO OCUPA O ESPAÇO DA RUÍNA EXISTENTE NO TERRENO.

HÁ IMAGENS INCONTORNÁVEIS DAS ALDEIAS E PROPRIEDADES RURAIS QUE RETEMOS DESDE SEMPRE. A PRIMEIRA IMAGEM QUE ASSOCIAMOS AO TERRENO E AO LUGAR É A DOS TANQUES DE ÁGUA: COMUNITÁRIOS OU PRIVADOS, SERVIAM PARA LAVAR, PARA ABASTECER ÁGUA OU ATÉ PARA AS BRINCADEIRAS DE CRIANÇA MAIS OU MENOS ILÍCITAS. ACIMA DE TUDO FUNCIONAVAM COMO UM IMPORTANTE PONTO DE ENCONTRO, DE TRABALHO E DE VIDA EM COMUNIDADE.

A HABITAÇÃO É COMPOSTA POR UM VOLUME EM BETÃO QUE ALBERGA A PISCINA E QUE SE ELEVA DO SOLO, PERMITINDO ORGANIZAR O PROGRAMA NA PARTE INFERIOR, REFORÇANDO A IDEIA DE ABRIGO. A PISCINA ASSUME ESPECIAL RELEVÂNCIA NO DESENHO, PROCURANDO NA SUA RELAÇÃO COM O LUGAR A IMAGEM DOS ANTIGOS TANQUES. O PROGRAMA É COMPOSTO POR UMA SALA / COZINHA, UM QUARTO E UMA CASA DE BANHO, QUE SE ORGANIZAM EM TORNO DE UM PÁTIO INTERIOR QUE ASSEGURA A ILUMINAÇÃO E VENTILAÇÃO DOS ESPAÇOS.

REFÚGIO NA MONTARIA IS LOCATED ON A STEEP TERRAIN ON THE EDGE OF THE VILLAGE, WITH A PRIVILEGED VIEW OVER THE SERRA D’ARGA MOUNTAINS. THE BUILDING OCCUPIES THE SPACE OF THE EXISTING RUIN.

THERE ARE IMAGES OF VILLAGES AND FARMS THAT WE RETAIN SINCE EVER. THE FIRST IMAGE THAT WE ASSOCIATE TO THE PLOT AND THE TERRITORY IS THE WATER TANK: PUBLIC OR PRIVATE, THEY SERVED TO WASH, WATER SUPPLY OR EVEN TO THE MORE OR LESS ILLEGAL CHILD’S ADVENTURES. ABOVE ALL THEY WERE AN IMPORTANT MEETING POINT, A WORKPLACE AND AN IMPORTANT SYMBOL OF COMMUNITY LIFE.

THE HOUSE CONSISTS OF A CONCRETE VOLUME WHERE THE POOL IS LOCATED AND THAT IS ELEVATED FROM THE GROUND, ALLOWING TO ADD THE PROGRAM AT THE BOTTOM, REINFORCING THE IDEA OF SHELTER. THE POOL ASSUMES PARTICULAR RELEVANCE IN THE DESIGN, SEARCHING IN ITS RELATIONSHIP WITH THE TERRITORY THE IMAGE OF THE OLD TANKS. THE STEEP SLOPE OF THE PLOT ALLOWED TO ACCOMMODATE A SHELTER AT THE BOTTOM OF THE POOL VOLUME, COMPOSED BY A LIVING ROOM/KITCHEN, A BEDROOM AND A BATHROOM. THE ELEMENTARY PROGRAM WAS ORGANIZED AROUND AN INTERIOR COURTYARD THAT PROVIDES LIGHTING AND VENTILATION TO THE ROOMS.