MENU

 Contact 

SEARCH

SEARCH

PORTUGAL

_

Largo de Santa Cruz, 506, 1 Andar 

4700-322

Braga Portugal


253 283 580


ca@carvalhoaraujo.com

SOCIAL

_

SEARCH

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

EQUIPMENT

Status

Ongoing

Client

Ceará Government

DESIGN TEAM

Carvalho Araújo

Joel Moniz

Alexandre Branco

Helder Ferreira

Centro Cultural Cariri
Cariri, Brasil

EQUIPMENT

Status

Ongoing

Client

Ceará Government

DESIGN TEAM

Carvalho Araújo

Joel Moniz

Alexandre Branco

Helder Ferreira

Centro Cultural Cariri is an architectural and urban requalification project, located in the plot where the Sagrada Família Seminar was built in 1945 - a religious training center that served the city of Crato, in Brazil. At the beginning of the 70s, the religious teaching unit started to function as Hospital Manoel de Abreu, that served both the seminary neighborhood, nearby municipalities and cities of other states. The hospital is partially closed in 2014, with the building already in a high state of disrepair.


The proposal focused on converting the 58,000 m2 of land into a large cultural space, integrating the existing building as the main volume - where are located the exhibition rooms and the complementary program - and proposing two new buildings - the Theater and the Planetarium - as well as some recreational and sports equipment incorporated in the design of the park. 


The exterior arrangements function as an organizing element for the project. The two large axes proposed form a cross between themselves and the pavement takes on the tone of the local stone. This gesture, in addition to disciplining the ensemble, makes it possible to relate the new constructions to the central building of the old Hospital.


The Theater is located at one end of the transversal axis and consists of six floors. It occupies the place of a precarious construction, adjacent to the main construction, and is connected to it through a pedestrian bridge, highlighting the new construction in relation to the existing one.


The Planetarium is located at the end of the longitudinal axis, next to a second entrance to the park, close to the Grangeiro river. Its location allows to approach some of the program from the center of the park, while valuing the relationship between the urban center and the river bank. 

RELATED PROJECTS

Effect Image
De Lemos
Viseu, Portugal

See Project

Effect Image
GNRation
Braga, Portugal

See Project

Effect Image
Harmonia 1040
São Paulo, Brazil

See Project

CARVALHO ARAÚJO