MENU

 Contact 

SEARCH

SEARCH

PORTUGAL

_

Largo de Santa Cruz, 506, 1 Andar 

4700-322

Braga Portugal


253 283 580


ca@carvalhoaraujo.com

SOCIAL

_

SEARCH

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

EQUIPMENT

Status

Ongoing

Client

Governo do Ceará 

DESIGN TEAM

Carvalho Araújo

Joel Moniz

Alexandre Branco

Gonçalo Fernandes

Helder Ferreira

João Santos

Sandra Ferreira

Estação das Artes
FORTALEZA, BRASIL

EQUIPMENT

Status

Ongoing

Client

Governo do Ceará 

DESIGN TEAM

Carvalho Araújo

Joel Moniz

Alexandre Branco

Gonçalo Fernandes

Helder Ferreira

João Santos

Sandra Ferreira

Estação das Artes is a large cultural complex located in an old railway station in Ceará, Brazil. The proposed set uses the existing structures to accommodate a diversified cultural program, consisting of exhibition and performance areas, auditoriums, studios and spaces for creative residences, collection and document work areas, library, a gastronomic market, among many others. The various spaces are divided into five functional and autonomous units, all with distinct and specific characteristics: the square, Pinacoteca, IPHAN, SECULT and studios.


The old station square - which used to function as a bus station - is reformulated and assumed to be the “green lung” of the complex - a wooded space where the pavement lines emphasize the structure of the warehouses and the railway lines. The buildings that function as an urban complex are located on it, despite assuming themselves as autonomous structures. It is also through the square that the subway line is accessed, through an entrance created from the “deformation” of the pavement.


The Pinacoteca building takes advantage of the former warehouses of the Federal Railway Network R.E.F.E.S.A., and consists of a structure of seven adjacent warehouses, each with a gable roof. The height of each of the warehouses varies between 6 and 9 meters, making them a perfect structure for the incorporation of this program, which includes exhibition areas, auditoriums, spaces for small performances, collection and document work areas, among others.


IPHAN results from a set of buildings that formed the João Filipe railway station. It consists of three buildings and a covered platform, with a central courtyard that is “invaded” by the square’s pavement, making the connection with the exterior spaces. This complex houses a small museum, multipurpose exhibition rooms, a library, an archive, an archeology and conservation area, several support rooms, a gastronomic market, dining areas, among others.


The SECULT building occupies the Casa do Engenheiro facilities, taking advantage of the two floor existing building. A new complementary building with two floors was also designed, taking advantage of the old location of the Casa do Engenheiro adjacent building. SECULT closes the triangle of the main buildings of the entire complex, creating in the space between them a continuity with the square with a greater level of intimacy that works simultaneously as an antechamber for the entrance of the subway.



CARVALHO ARAÚJO